Monday, April 10, 2017

Kerevizin Faydaları

çok yiyorum bakayım dedim :D



Kereviz, elma ve ıspanak gibi düşük kalorili yiyecekler arasında yer alıyor. Diğer yiyeceklere göre kereviz çok fazla bilinen bir besin kaynağı değil ama otantik tadının yanında kerevizin sağlığa çok faydası bulunuyor. Kereviz, A ve K vitamini açısından oldukça zengindir. Kerevizin iyi bir antioksidan olması çok geniş yelpazade hastalıklara karşı bünyeyi koruyor.
Eğer kilo vermeye çalışıyorsanız kereviz sizin için bulunmaz bir besin kaynağı olabilir. 101 gramlık kereviz, yalnızca 16 kalori içerirken 64 gramlık kereviz ise sadece 10 kalori içeriyor. Kereviz tam bir potasyum ve sodyum  deposudur.

kerevizin sağlığa faydaları

Kerevizin Sağlığa Faydaları

Çok az bilinmesine rağmen kerevizin sağlığa faydaları çok fazladır. Antioksidan özelliğinden dolayı organların hastalıklardan korunmasını sağlar. Kereviz sinir sitminden sindirim sitemine, kan basıncının dengelenmesinden alerjik hastalıklara kadar birçok hastalığı giderebilir. Kerevizin yan etkileri yok denecek azdır. Bu yüzden kerevizin düzenli olarak tüketilmesi herhangi bir sağlık sorununa neden olmaz.
Kereviz İltihabı Azaltır: Kereviz, eklem ağrılarına çok iyi gelir, romatizmadan kaynaklanan ağrılar için günlük bir miktar kereviz tüketimi ağrıların azalmasını sağlar. Bunun yanında akciğer enfeksiyonları, astım atakları ve akne sorunları için kereviz alternatif şifa kaynağı olabilir.
Kereviz Sinir Sistemi Sağlığını Korur: Kerevizin sakinleştirici özelliği vardır ve sinir sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına katkıda bulunur. İçerdiği uçucu yağlar, mineraller ve bol miktardaki magnezyum, sinir sitemini sakinleştirir. Stresten kaynaklanan olumsuzlukları giderir. Beyinde bulunan asitlerin seviyesini dengeler. Akşamları bir kereviz sapı tüketimi rahat bir uyku çekmenize yardımcı olur.
Kereviz Sindirim Sistemine Faydalıdır: Kereviz içerdiği lifler yardımıyla sindirim siteminin sağlığına katkı sağlar. Ayrıca bol miktarda su içerdiği için gereksiz maddelerin kolay bir şekilde dışarı atılmasını sağlar. Kabızlığa neden olan bağırsaklarda hareketsizlik ve kurumayı giderir. Dikkat: Kereviz idrar söktürücü özelliğinden dolayı ishal sorunu yaşayanlarda problemi daha da arttırabilir. Bu yüzden ishal sorunu yaşıyorsanız kereviz tüketimini ertelemelisiniz.
Kereviz Göz Sağlığını Korur: Kerevizin göz sağığını koruyan A vitamini açısından çok zengin olduğunu söylemek mümkün. Yaşa bağlı olarak ortaya çıkan görme sorunları ve gözlerdeki dejenerasyonu gideir. Günde 1-2 kereviz sapı tüketimi vücudun ihtiyaç duyduğu A vitaminin neredeyse %10’unu karşılar.
Kereviz Kötü Kolesterorlü Dengeler: Kerevizin çerdiği ‘‘Butylphthalide’’ adındaki bileşen ‘‘kötü’’ kolesterolün sağlıklı seviyelerde seyretmesini sağlar. Bu bileşen ayrıca kerevize otantik tadını veririr. Chicago Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırma sonucuna göre günde iki sap kereviz tüketimi kötü kolesterolü ortalama 7 puan düşürme özelliğine sahiptir. Kerevizin kolseterolü düşürmesi, yüksek kolesterole bağlı diğer hastalıkların ortaya çıkmasına da engel olur. (Kalp-damar hastalıkları, felç ve inme gibi)
Kereviz Kan Basıncını Azaltır: Kerevizin içerdiği ve ‘‘fitalid’’ olarak adlandırılan bir bileşen kan dolaşımının sağlıklı bir şekilde yapılmasına katkıda bulunur. Bunun yanında kereviz yüksek kan basıncını da düşürür.
Cinsel Sorunları Kereviz Çözebilir: Kerevizin cinsel sağlık sorunlarına da faydası bulunmaktadır. Bu konuyla alakalı olarak. Dr. Alan R. Hirsch’ın çalışmaları kerevizin içerdiği bazı bileşenlerin sağlıklı cinsel yaşam için katkıda bulunduğunu ortaya koymuştur. Dr. Alan R. Hirsch’ın günde 1-2 kereviz sapı tüketmenin cinsel sağlık sorunlarına faydalı olduğunu belirtmiştir.
Kereviz Kanserle Mücadele Eder: Illinois Üniversitesi’nde yapılan bir bilimsel araştırma, “luteolin’” olarak adlandırılan bir bileşenin kerevizde bol miktarda olduğunu ve bu bileşenin kanser hücrelerinin çoğalmasını engellediğini ortaya koymuştur. Bu çalışma sonucunda düzenli olarak kereviz tüketiminin meme kanseri hücrelerinin yayılmasını geciktirdiğini ve meme kanserine yakalanma riskini azalttığını ortaya koymuştur.

No comments:

Post a Comment